спасител

спасител
същ. - избавител, освободител

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • Медаль «В память освящения Храма Христа Спасителя» — Медаль «В память освящения Храма Христа Спасителя» …   Википедия

  • Сотер — (грч. soter) 1. Спасител, прекар на богови (Зевс) и владетели 2. геол. Христос (како спасител, искупител на човештвото) …   Macedonian dictionary

  • Константин Павлович — — великий князь, цесаревич, род. 27 апреля 1779 г., в Царском Селе, ум. в Витебске в 7¼ час. вечера 15 июня 1831 г.; погребен 17 августа того же года в Петропавловском соборе в Петербурге. Второй сын императора Павла Петровича и… …   Большая биографическая энциклопедия

  • Месија — (хебр. maschiach, maschach) 1. според верувањето на старите Евреи: помазаник, миропомазан крал што ќе дојде и ќе создаде царство без зло и беззаконие (небесно царство) и ќе го спаси еврејскиот народ 2. кај христијаните: Исус Христос 3. фиг.… …   Macedonian dictionary

  • Христос — (грч. Christos) помазаник, на почетокот само прекар на Исус (тој самиот за себе велел дека е очекуваниот месија, спасител на луѓето на Земјата) подоцна, како сопствено име, споено со името на Исус, централната фигура во христијанската религија …   Macedonian dictionary

  • евангелие — (грч. euangelion) 1. добар глас, радосен глас или добра вест, радосна вест која во христијанското учење го прикажува Исус Христос како ветениот месија и спасител на човечкиот род 2. извештаи составени во првите векови на христијанството за… …   Macedonian dictionary

  • еманципатор — (лат. emancipare) ослободител, спасител …   Macedonian dictionary

  • либератор — (лат. liberator) 1. ослободител, спасител 2. вид голем авион бомбардер на САД во Втората светска војна …   Macedonian dictionary

  • махди — (арап. mahdi) мит. според верувањето на муслиманите: пророк и спасител што Алах ќе го прати за да го доврши делото на Мухамед во текот на историјата се јавувале повеќе такви спасители, а најпознат е Мухамед Ахмад ибн Абдалах (1848 1885) кој… …   Macedonian dictionary

  • салватор — (лат. Salvator) спасител обично се мисли на Исус Христос. салве (лат. salve) 1. поздрав при доаѓање: здраво, добре дојде 2. поздрав при заминување: збогум, со здравје …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”